Hoppa till innehåll

Nya målgrupper får boosterdos av coronavaccinet under hösten

Alla som har fyllt 65, vuxna som hör till riskgrupper samt unga och vuxna med kraftig immunbrist kan få en boosterdos av coronavaccinet under hösten. Vi önskar att du tar boosterdosen och influensavaccinet vid samma besök.

Borgå stad delar ut nya boosterdoser av coronavaccinet till

  • alla personer som har fyllt 65 år
  • personer som är 18 år eller äldre och som hör till medicinska riskgrupper
  • personer med kraftig immunbrist som är 12 år eller äldre.

Det spelar inte längre någon roll hur många vaccindoser du har fått tidigare eller hur många gånger du har haft coronasjukdomen. Det bör ändå ha gått minst tre månader sedan din senaste vaccindos eller genomgången coronasjukdom.

En boosterdos kan undantagsvis av särskilda skäl ges även till personer som fyllt 18 år av på basen av individuellt övervägande och riskbedömning, till exempel på grund av resa, arbetskommendering till utlandet och destinationslandets krav.

Borgå stad börjar dela ut boosterdoser i serviceenheter, boendetjänsternas enheter och på rehabiliteringsavdelningarna. Även hemvårdens kunder erbjuds en boosterdos.

Två vaccin vid samma besök

Enligt Institutet för hälsa och välfärds (THL) rekommendation är det inte bråttom att ta boosterdosen. Om du även tänker ta influensavaccinet, rekommenderar vi att du tar coronavaccinet vid samma besök senare i höst. På det här sättet utnyttjar vi hälsovårdens resurser så effektivt som möjligt.

Tidsbeställningen till influensavaccineringarna öppnar i oktober och vaccineringarna inleds i november. Om du vill ha båda vaccinen samtidigt, vänta då på att tidsbokningen till influensavaccineringarna öppnar. Vi informerar om det här skilt.

Den nya anvisningen grundar sig på rekommendationer som THL gav 1.9.2022. THL:s tidigare rekommendationer om vaccinets grundserie och boosterdoser gäller fortfarande. Det här betyder att till exempel allmänt friska 60–64-åringar inte tillsvidare står i tur att få en boosterdos.

För boosterdoser används ursprungliga coronavaccin eller variantanpassade vacciner då de finns tillgängliga. Institutet för hälsa och välfärd informerar senare om de kommande variantpreparaten och vilka vaccin som ska användas för höstens boostervaccinationer.