Hoppa till innehåll
corona -

Restriktionerna fortsätter, munskydd rekommenderas för alla skolelever

Borgå stads ledningsgrupp sammanträdde fredagen den 7 januari för att diskutera coronaläget.

Fram till fredagen har det konstaterats nästan 500 smittfall i Borgå den här veckan (vecka 1).

– Smittspårningen fungerar fortfarande med betydande fördröjning. Smittspårningen fokuserar på situationer med stor smittrisk, såsom smittor inom familjen och exponeringar inom social- och hälsovården och på vårdanstalter, säger social- och hälsovårdsdirektör Ann-Sofie Silvennoinen.

På trettondagen konstaterades smittfall i Majbergets servicehus och Johannahemmet. I Majbergets servicehus råder besöksförbud i Villa Tove till den 14 januari och i Johannahemmet råder besöksförbud i Toivo och Vilma till den 16 januari. Besöksförbudet gäller inte vid vård i livets slutskede.

Inom alla social- och hälsovårdstjänster rekommenderas att klienten kommer till mottagningen ensam eller vid behov med endast en följeslagare.

Staden har inlett samarbete också med den privata läkarstationen Mehiläinen för sköta redan bokade läkartider under vecka 2. Kunderna blir kontaktade.

Anvisningar om coronatest samt anvisningar till exponerade och insjuknade

Det finns tidvis dåligt med tider till officiella coronatest. Staden rekommenderar att man använder hemmatest innan man söker sig till ett officiellt test. Man ska ändå söka sig direkt till officiellt test, även om man har endast lindriga symptom, om man till exempel har exponerats eller hör till en riskgrupp. På stadens webbsida har lagts till anvisningar för insjuknade och exponerade. Anvisningarna hjälper en att agera rätt, då smittspårningen inte hinner ta kontakt i tid.

Skolorna börjar i närundervisning

Måndagen den 10 januari börjar både den grundläggande utbildningen och andra stadiet i närundervisning. I all verksamhet iakttas fortfarande noggranna hälsosäkra rutiner. Rekommendationen att använda munskydd utvidgas till att gälla även elever i årskurs 1 och 2. De yngsta skolelevernas munskydd fås i bruk under den första skolveckan. Om det finns förskoleundervisning i skolans lokaler, gäller rekommendationen om munskydd även för förskolebarnen.

Regionförvaltningsverket förlänger restriktionerna gällande lokaler och offentliga tillställningar

Regionförvaltningsverket i Södra Finland har beslutat att förlänga de nu gällande restriktionerna med två veckor.
I Nyland förbjuds alla offentliga tillställningar och allmänna sammankomster som ordnas inomhus, oberoende av antalet deltagare, till den 31 januari. Beslutet om stängning av idrotts- och rekreationsutrymmen, vilket har meddelats med stöd av paragraf 58 g i lagen om smittsamma sjukdomar, förlängs till den 24 januari. Den enda ändringen jämfört med nuläget är att man i de stängda lokalerna från den 10 januari kan ordna ledd hobbyverksamhet för barn och unga födda 2003 eller senare. Tidigare var åldersgränsen barn och unga födda år 2004 eller senare.

– Verksamheten för barn och unga fortsätter men vi påminner arrangörerna om noggrann hygienpraxis, säger kultur- och fritidsdirektör Anders Lindholm-Ahlefelt.