Hoppa till innehåll

Stadsstyrelsen behandlar stödåtgärder för näringslivet 2021

Stadsstyrelsen i Borgå behandlar måndagen den 21 juni förslaget till stödåtgärder för näringslivet.

Stadsstyrelsen i Borgå behandlar måndagen den 21 juni förslaget till stödåtgärder för näringslivet.

I budgeten för år 2021 har ett anslag på 170 000 euro reserverats för stödande av det lokala näringslivet på grund av utmaningar som coronan och strukturförändringen orsakar. Anslaget är inte avsett för direkta företagsstöd utan i fråga om dessa stöder staden sig på nationella system.

Anslaget för stödande av näringslivet föreslås i detta skede användas till två delhelheter: startande av kampanjen Gemensamt väl med en tusenlapp för idéer och en muminstaty som ska placeras på torget. 

Med kampanjen ska man påverka den lokala konsumtionen och invånarnas välmående. Kampanjen ger enskilda och föreningar i Borgå möjlighet att söka en finansiering på 1 000 euro för lokala artister som ska anställas för evenemang eller jippon eller för lokala tjänster. Villkoren för ansökningen är att produkten eller tjänsten ska skaffas från en aktör i Borgå och att idén ger glädje till så många Borgåbor som möjligt. Det föreslås att 30 000 euro av det reserverade anslaget på 170 000 euro används till kampanjen Gemensamt väl med en tusenlapp för idéer.

− Stadens invånare föreslås få komma med sina egna idéer 1.7–15.8.2021, varefter idéerna väljs så att de kan verkställas under resten av år 2021. Idéer kan lämnas av enskilda personer eller föreningar i Borgå. Idéer som kommer att verkställas väljs av en jury som består av stadens ledning och anställda, berättar biträdande stadsdirektör Fredrick von Schoultz.

Den andra delhelheten som föreslås är en muminstaty på torget. Målet är att locka turister att röra sig vidare i Borgå centrum och besöka också affärer som ligger omkring torget. Staden har förhandlat om statyn med Moomin Characters Oy. Statyn ska byggas av skulptören Pauli Partanen som också har gjort muminfigurerna på flygplatsen. Preliminära kostnader är 50 000 euro. Muminstatyn har föreslagits av Klaus Suhonen i Borgå.

Stödåtgärder som genomförs med det kvarstående anslaget på 90 000 euro planeras och vidtas under år 2021.

Projekten Tusenlapp för idéer och Muminstatyn har presenterats i en gemensam arbetsgrupp för företagarna i Borgå och staden och samarbetsgruppen stöder dem.

− Muminstatyn ökar besökarflöden till företag som ligger omkring torget och medlen som tusenlappen för idéer ger till ekonomisk stimulans kommer till nytta för aktörer i Borgå, berättar ordförande för Borgå Företagare Patrik Björkman.