Hoppa till innehåll

Stadsstyrelsens beslut 18.9.2023

Porvoon kehäsymboli.

Beviljande av proprieborgen för Borgå A-Bostäder AB:s lön

Stadsstyrelsen beslutade enhälligt föreslå för stadsfullmäktige att staden beviljar en proprieborgen för lånet som Kommunfinans Abp beviljat Borgå A-bostäder med beloppet 3,0 miljoner euro och dess extra kostnader. Lånets syfte är att finansiera byggprojektet Gördelmakaregatan 8, och systeminvesteringar för att slopa naturgas.

Räntan är 6 eller 12 månaders euribor + marginal 0,50 procent. Kreditgivaren har rätten att justera räntan om tio år. Lånets löptid är 20 år och borgen i sin helhet gäller tills gäldenärens förpliktelser enligt skuldförbindelsen har slutligen och oåterkalleligt betalats tillbaka till kreditgivaren.

Borgen gäller för skuldkapitalet och extra kostnader. Staden tar av Borgå A-bostäder Ab ut en årlig garantiprovision på 0,8 procent på lånets återstående kapital i överensstämmelse med stadens borgens- och utlåningspolicy.

Borgå A-bostäder är en del av Borgå stads kommunkoncern och ägs helt av staden. Borgen äventyrar inte stadens förmåga att svara för sina lagstadgade uppgifter. Borgen orsakar inte heller betydande ekonomisk risk enligt kommunallagen, i och med att företaget helt ägs av staden. I det här fallet förutsätts inga motsäkerheter för borgen eftersom beloppet är litet jämfört med bolagets soliditet.

Enligt Europeiska unionens regler om statligt stöd kan kommuner bevilja borgen till bolag som kontrolleras av kommunerna, ifall bolagen sköter uppdrag som enligt lag hör till kommunernas allmänna kompetensområde, funktioner som direkt stöder skötandet av uppdragen eller andra tjänster som är nödvändiga för medborgarna, om skötandet av de andra tjänsterna på grundval av regionala omständigheter är nödvändigt för att säkerställa tillgången till tjänsterna eller deras effektiva produktion. Social bostadsproduktion anses sköta det nämnda uppdraget.

Rättelseyrkande för stadsstyrelse beslut 17.4.2023 § 146

Stadsstyrelsen beslutade förkasta Lehesniemis begäran om omprövning av stadsstyrelsens beslut 17.4.2023 § 146.

Under behandlingen av ärendet förslog Marianne Korpi att ärendet återremitteras för ny beredning. Stadsstyrelsen beslutade med rösterna 10 (Elin Blomqvist-Valtonen, Johnny Holmström, Bodil Lund, Eeva Puromies, Kevin Servin, Frida Sigfrids, Johan Söderberg, Nina Uski, Markku Välimäki, Jorma Wiitakorpi) –3 (Marianne Korpi, Sami Ryynänen, Matti Valasti) fortsätta behandlingen av ärendet. Efter detta beslutade stadsstyrelsen förkasta begäran om omprövning av stadsstyrelsens beslut.

Övriga ärenden

I de övriga ärendena beslutade stadsstyrelsen enhälligt enligt beslutsförslagen.