Hoppa till innehåll

Stadsstyrelsens beslut 6.11.2023

Porvoon kaupungin tunnus.

Stadsstyrelsens beslut 6.11.2023

Fastställande av inkomstskattesatsen och fastighetsskattesatserna för år 2024

Efter omröstning beslutade stadsstyrelsen föreslå stadsfullmäktige att för år 2024 fastställs 7,1 % som inkomstskattesats och att fastighetsskattesatserna för år 2024 fastställs enligt följande:

  • allmän fastighetsskatt för byggnader och mark 1,30 %
  • stadigvarande bostadsbyggnader 0,50 %
  • övriga bostadsbyggnader 1,30 %
  • obebyggd byggplats, har inte fastställts
  • allmännyttiga samfund 0,00 %
  • kraftverk 3,10 %

Sami Ryynänen föreslog att för år 2024 fastställs 7,1 % som inkomstskattesats. Stadsdirektören föreslog att för år 2024 fastställs 7,00 % som inkomstskattesats. I omröstningen vann Sami Ryynänens förslag över stadsdirektörens förslag med rösterna 7 (Blomqvist-Valtonen Elin, Eskola Vilhelmiina, Lund Bodil, Puromies Eeva, Ryynänen Sami, Sigfrids Frida, Valasti Matti) – 6 (Holmström Johnny, Servin Kevin, Söderberg Johan, Uski Nina, Välimäki Markku, Wiitakorpi Jorma).

Budget för 2024 och ekonomiplan för 2024–2026

Stadsstyrelsen beslutade efter omröstningar föreslå för stadsfullmäktige, att stadsfullmäktige godkänner budgeten för år 2024 och ekonomiplanen för åren 2024-2026. Affärsverket Kungsvägens arbetshälsa upphör den 31 december 2023. Finansdirektören befullmäktigas göra ändringar av teknisk karaktär i budgetboken innan den behandlas i fullmäktige.

Stadsstyrelsen godkände en lång rad ändringar i stadsdirektörens förslag. Stadsdirektören kompletterade sitt förslag under mötet.

Stadsdirektörens kompletteringar:

  • Småbarnspedagogikens personalutgifter ökas med 300 000 euro och i personalplanen med 6 vakanser. Rikligt fler under 3-åringar är på kommande att omfattas av tjänster i det östra området i Borgå i Äppelgården (Vårdalen och Vårdalsängen). Plats- och lokalbehovet inom ett år gäller ca 70-111 barn. Platsbehovet har klarnat nu när platser har ansökts i september-oktober.
  • S. 7, mätare 7. / Företagsstock ändras till: ”Företagens och privatpersoners verksamhet stöds genom flexibelt bygglovsförfarande”
  • S.22. Efter stycket ”Val” läggs till en ny mening: ”Under år 2024 görs en utredning om röstningsområden och -platser inför kommunal- och områdesvalen. Förslaget om röstningsområden och -platser förs till fullmäktige för beslut.”
  • S. 22–23, kommunikation, marknadsföring och samhällsrelationer, tillägg ”Reserveras 20 000 euros anslag för kommunikation på lätt språk och till att göra material på lätt språk.”
  • S. 29. Sektorn för stadsutveckling/Stadsplanering 1. stycket / 3. sista raden, ändras till: ”När planeringen av Östbanan framskrider…”.
  • S. 29. Stadsplanering, stycke 4, 3. meningen, meningen ”I Kungsporten skapar vi förutsättningar för arbetsplatsintensiv verksamhet och i Sköldvik svarar vi på bland annat storföretagens förändrade tillväxtbehov.” ändras till ”I Kungsporten skapar vi förutsättningar för kommersiell och arbetsplatsintensiv verksamhet och i Sköldvik svarar vi på bland annat storföretagens förändrade tillväxtbehov och marknadsför området till nya företag.”
  • S. 29. Stadsplanering, 3 stycket, efter sista meningen läggs till ”som uppdateras omedelbart efter att delgeneralplanen blivit färdig.”
  • S. 30 Högra spaltens sista stycke, stället …”utreder också möjligheten att bygga tillgängliga motions- och vistelseparker som lämpar sig även för seniorer och personer med funktionsnedsättning.” I slutet av meningen läggs till ”nära serviceenheterna.” Den nya formuleringen: ”… utreder också möjligheten att bygga tillgängliga motions- och vistelseparker som lämpar sig även för seniorer och personer med funktionsnedsättning nära serviceenheterna.”
  • S. 34. Växande och lärande, kundrelationer, 2. stycket, 4. raden, ändras till: ” Då antalet kunder minskar måste servicenätet ses över så att vi kan producera ännu bättre tjänster.”
  • S. 35. växande och lärande, meningen ändras: ”Barnantalet kommer också i Borgå enligt prognosen att på lång sikt fram till år 2040 minska med 11,3 %.”
  • S. 43. Ledningen för sektorn för livskraft, 2. stycket, 5. raden omformuleras till: ”Under år 2024 är livskraftens prioriteter bland annat analysen av Event Factory, Konstfabriken, Näse gård och kultur- och museitjänsterna, en genomgång av aktörerna i produktionen, så att man bättre kan utreda bland annat hur stadens konstverk bättre fås fram. Under 2024 görs en plan på hur Borgås konstskatter och konstverk kan bättre göras synliga för Borgåbor och turister.”
  • S. 43. Ledningen för sektorn för livskraft, fonden för grön omställning, 2. stycket, sista meningen, ändras till ”Finansiering kan sökas av företag i Borgå och också av företag vars verksamhet… i Borgå.”
  • S. 43.–44. Ett nytt stycke läggs till under turism- och evenemangstjänsterna: ”Stadens tvåspråkighet observeras i marknadsföringen och i förverkligandet när staden själv eller i samarbete med andra ordnar publikevenemang.”
  • S. 46. Fritidstjänster, resultatenheter, 5. stycket, 5. raden, sista meningen, ändras till ” Även dessa och andra åtgärder syftar till att bemöta och påverka den ökade rastlösheten, illamåendet och mobbningen bland barn och unga.”
  • S. 49. Personalplanen, sista stycket, följande läggs till i slutet: ”Det gällande förfarandet för tillsättandetillstånd uppdateras (under början av år 2024) så att man försäkrar att rekryteringar och eventuella personaltillökningar riktas bättre än tidigare till de strategiskt centrala kunnande- eller resursunderskotten.”
  • S. 52. Investeringar, Lekpark på Västra åstranden, rubriken ändras till ”Tillgänglig lekpark på Västra åstranden”

Stadsstyrelsen beslutade enhälligt följande ändringar i förslaget:

  • S.4. Bullet pointen gällande de största enskilda investeringarna ändras till: ”De största enskilda investeringarna är Hindhår bildningscentrum, Huktis daghem samt Kokon idrottscentrum”
  • S.10. Under rubriken ”Investeringsutgifterna och lånebehovet ökar”, meningarna i mitten av första stycket ” Kokon idrottscentrum avancerar till beslutsfattande år 2024. Helheten har planerats dela sig in i två–tre etapper som genomförs separat, varmed de sista investeringarna skulle verkställas i början av det följande årtiondet.” ändras till: ”Planerna för Kokon idrottscentrum avancerar till beslutsfattande år 2024. Helheten har planerats att förverkligas före slutet av årtiondet.”
  • Sektorn för stadsutveckling, i anslagtabellerna läggs till 50 000 € ”För bidrag för privata vägar”
  • S. 28. Sektorn för stadsutveckling, ett nytt stycke läggs till:
  • ”Staden beviljas årligen ett skärgårdstillägg på cirka 500 000 €. Tillägget används för att underhålla bastjänster i skärgården. En del av tillägget används för att finansiera utvecklingsprojekt gällande skärgårdens livs- och dragningskraft och verksamheter som förbättrar skärgårdsmiljöns förhållanden i enlighet med stadens strategi. Det kommunala skärgårdstillägget kan beviljas för att förbättra skärgårdens bestående infrastruktur samt andra projekt som främjar boende i skärgården, tillgänglighet och konkurrenskraft. Verksamheten, som tillägget kan beviljas för, måste riktas till skärgårdsområdet i Borgå.” Sektorernas anslag: Sektorn för stadsutveckling: Reserveras 50 000 € från stadsutvecklingens budget.
  • S. 34. Ledningen för växande och lärande, kundrelationer, tredje styckets första mening ändras till: ”Ifall elevvårdens omorganisering till stadens service är möjlig, inleder staden en utredning om saken tillsammans med välfärdsområdet.”
  • S. 35. Första stycket tas bort i sin helhet: ”Enligt samma princip granskas det åren 2024–2025 en inskränkning av servicenätet, om en enhet har mindre än 50 barn när hyresavtalen för tillfälliga lokaler eller moduler håller på att löpa ut. Besluten ska fattas på förhand och med beaktande av uppsägningstiderna för hyresavtalen.”
  • S.37. Finskspråkig grundläggande och gymnasieutbildning, personal, ett nytt stycke läggs till efter andra stycket: ”Skolcoachmodellen i Borgå utvecklas så att under läsåret 2024-25 som försök inför skolcoachar också i Borgås två största finskspråkiga skolor med årskurs 1-6. Det är viktigt att bland barn och unga förebygga redan tidigt illamående och symptom som det medför. Försökets resultat rapporteras till finska utbildningssektionen och till nämnden för växande och lärande. Under våren 2024 preciseras skolcoacharnas arbetsbeskrivning och att skolcoachmodellen överlag är enhetlig i Borgå.” På motsvarande sätt ökas 2 vakanser på viss tid i personalplanen och en budget för utgifter på 40 000 euroa.
  • S.39. Svenskpråkig grundläggande och gymnasieutbildning, personal, ett nytt stycke läggs till efter tredje stycket: ”Skolcoachmodellen i Borgå utvecklas så att man under läsåret 2024-25 som försök inför skolcoachar också i Borgås största svenskspråkiga skola med årskurs 1-6. Det är viktigt att bland barn och unga förebygga redan tidigt illamående och symptom som det medför. Försökets resultat rapporteras till svenska utbildningssektionen och till nämnden för växande och lärande. Under våren 2024 preciseras skolcoacharnas arbetsbeskrivning och att skolcoachmodellen överlag är enhetlig i Borgå. På motsvarande sätt ökas 1 vakans på viss tid i personalplanen och en budget för utgifter på 20 000 euroa.
  • Tabellen över anslag. I anslagen för sektorn för växande och lärande läggs till följande utgifter: Finskspråkig grundläggande utbildning ”material” 65 000 € inlärningsmaterial. Svenskspråkig grundläggande utbildning ”material” 35 000 € inlärningsmaterial.
  • S. 43. Ledningen för sektorn för livskraft, tredje stycket, i början läggs till ”En viktig del av utvecklingen av livskraften år 2024 är också implementeringen av verksamhetsmodellen Business Porvoo.”
  • Bilaga: Tabell över anslag, sektorn för livskraft, fritid bidrag, konto 47550, kultur: Tillägg: Till sektorn för livskraft återinförs i enlighet med nämndens förslag till 2023-års nivå 50 000 euro för fritidstjänsternas bidrag som riktas till kulturens allmänna bidrag 50 000 euro.
  • Bilaga: sektorn för livskraft, fritid bidrag, konto 47550, observeras som förändringar i tabellen: Tillägg: Från år 2023 nuvarande nivå ändring returnering som beaktar indexförhöjning. Till idrottens basbidrag 45 000 euro och till hyresbidrag 10 000 euro samt till kulturens riktade bidrag 40 000 euro.
  • S. 44. Fritidstjänster, Verksamhet, tjänster och processer. Följande meningar läggs till i slutet av första stycket: “Man utreder möjligheten att hitta ersättande avgiftsfria och/eller förmånliga lokaler för olika aktörer. I utredningen tar man med områdets föreningsaktörer, så att de ersättande lokalerna möjligast bra motsvarar föreningarnas behov.”
  • S. 44. Fritidstjänster, resultatenheter: Tillägg i femte stycket efter stycket om mopeder: “Utgående från utredningen görs en plan för att hitta ett tryggt område för mopedkörning i Borgå.”
  • Koncerntjänster, husbyggnad: Bollplanens och Keskuskoulus gårdsarrangemang. Investeringen uppdelas till två skilda investeringar. Dessutom tidigareläggs Bollplanens omklädningsrums investering till åren 2024 (100 000 €) och 2025 samt 2026.

Stadsstyrelsen beslutade efter omröstningar godkänna följande ändringar i förslaget:

  • S. 30. Stadsinfra, 7 stycket, efter första meningen, tilläggs meningen: ”Man utreder möjligheter att inkludera bättre än idag skolelever och daghemsbarn i rensandet av främmande arter på sitt område.”
  • S. 34-35. Ledningen för växande och lärande, Kundrelationer, sista stycket tas bort i sin helhet: ” Några beslut som är tydligt separata måste ändå fattas med tanke på en ändamålsenlig hushållning och serviceverksamhet. Besluten baserar sig på separata utredningar och en barnkonsekvensanalys. Från och med 1.8.2024 följer man ett principbeslut enligt vilket enheter med under 50 elever eller barn läggs ned (stegvis) för att driftskostnader kan riktas effektivare och rymligare lokaler i andra skolor kan utnyttjas samt att man kan främja rumseffektiviteten och den pedagogiska kvaliteten. Detta gäller stegvis cirka 3–4 enheter och sänker under hållskostnader med cirka 300 000 euro på årsnivån.”
  • S. 51. ”Kokon idrottscentrum”-avsnittets hela text ersätts med följande text:
  • ”Kokonniemen alueen suunnittelua on valmistellut Kokonniemen liikuntakeskus Oy valtuuston päätöksen mukaisesti. Yhtiö laatii parhaillaan hankesuunnitelmaa, joka valmistuu tämän vuoden lopussa, ja sen jälkeen hankesuunnitelma lähetetään lautakuntiin lausuntoja varten. Tämän lisäksi on käynnissä asemakaavan muutostyö. Kaavaehdotus etenee kaupunkikehityslautakunnan käsittelyyn vuoden 2023 puolella. Kaavoituksessa on huomioita mahdollisuus myöhemmin tehtävään liikuntapaikkakehittämiseen esimerkiksi yksityisten toimijoiden toimesta. Valtuuston on tarkoitus tehdä periaatepäätös Kokonniemen liikuntakeskuksen hankekokonaisuudesta ja asemakaavasta vuoden 2024 kesäkuun loppuun mennessä. Koko hankkeen toteuttamista koskeva investointipäätös tehtäisiin valtuustossa vuoden 2024 aikana.
  • Talousarvion 2024 investointisuunnitelmaan on tässä vaiheessa suunniteltu Kokonniemen alueen investointi siten, että se toteutettaisiin vuosina 2024-2029. Talousarviota on tarpeen päivittää vuoden 2024 aikana, kun valtuusto päättää Kokonniemen liikuntakeskuksen hankekokonaisuudesta ja tekee investointipäätöksen. Osana investointipäätöstä päätetään yhtiön roolista hankkeen edistämisessä. Ennen investointipäätöksen tekemistä yhtiön on esitettävä hankkeen ohjausryhmänä toimivalle kaupunginhallitukselle toimenpiteet, joilla hanke (infra + rakentaminen) voidaan toteuttaa enintään 60 000 000 eurolla karsimatta mitään kokonaista osaa hankkeen laajuudesta. Yhtiö voi myös esittää muita toteuttamisvaihtoehtoja eri laajuuksilla ja kustannustasoilla. Talousarvion päivittämisessä otetaan huomioon uusi investoinnin kokonaistaso, joka saa olla enimmillään 60 000 000 euroa. Ennen investointipäätöksen tekemistä yhtiön on selvitettävä hankkeen ohjausryhmänä toimivalle kaupunginhallitukselle mahdollisuus löytää ulkoisia rahoittajia hankkeelle.”
  • Investeringar, projektvis investeringsbilaga. Projektet Kokon idrottscentrum:
    ”Konsernipalveluiden talonrakennusinvestointien alla oleva Kokonniemen liikuntakeskuksen hanke muutetaan siten, että investointisuunnitelmassa on vain yksi rivi hankkeelle ”Kokonniemen liikuntakeskus”. Määrärahan tarve yhteensä 58 650 000 euroa. Määrärahat jakautuvat seuraavasti:
    2025: 1 000 000 euroa
    2026: 11 000 000 euroa
    2027: 6 800 000 euroa
    2028: 15 850 000 euroa
    2029: 24 000 000 euroa
    Kaupunkikehityksen kaupunki-infran investointimenojen alla oleva Kokonniemen liikuntakeskuksen infra muutetaan siten, että investointisuunnitelmassa on vain yksi rivi hankkeelle ”Kokonniemen liikuntakeskus infra”. Määrärahan tarve yhteensä 6 350 000 euroa. Määrärahat jakautuvat seuraavasti:
    2024: 1 400 000 euroa
    2025: 1 800 000 euroa
    2026: 1 900 000 euroa
    2027: 300 000 euroa
    2028: 950 000 euroa
    Muutetaan talousarvio myös muilta osin vastaamaan yllä esitetty Kokonniemen hankkeen laajuutta ja jaksotusta.”

Alla ändringsförslag och röstningsresultat finns i en skild bilaga. Röstningsrapporten publicerades 7.11 kl 16.00. på Borgå stads webbplats..

Utnämning av stadsstyrelsens företrädare i svenskspråkiga och i finspråkiga utbildningssektionerna

Stadsstyrelsen beslutade enhälligt utnämna Bodil Lund som sin företrädare i svenskspråkiga utbildningssektionen och Vilhelmiina Eskola som sin företrädare i finskspråkiga utbildningssektionen.

Ändring av budgeten för år 2023

Efter omröstning beslutade stadsstyrelsen godkänna stadsdirektörens förslag. Stadsstyrelsen föreslår stadsfullmäktige att affärsverket Borgå vattens bindande redovisningsmål i stadens budget för år 2023 ändras så, att det motsvarar fem procent av den förutsedda omsättningen. Redovisningsmålet ändras från 714 000 euro till 673 000 euro.

I omröstning vann stadsdirektörens förslag över Kevin Servin förslag med rösterna 8 (Blomqvist-Valtonen Elin, Holmström Johnny, Lund Bodil, Sigfrids Frida, Söderberg Johan, Uski Nina, Välimäki Markku, Wiitakorpi Jorma) – 5 (Eskola Vilhelmiina, Puromies Eeva, Ryynänen Sami, Servin Kevin, Valasti Matti). Kevin Servin förslog att Borgå vattens avkastningskrav avlägsnas för år 2023.

Övriga ärenden

I de övriga ärendena beslutade stadsstyrelsen enhälligt enligt beslutsförslagen.