Hoppa till innehåll

Begränsningarna för sammankomster inomhus lindras enligt RFV:s beslut

Regionförvaltningsverket i Södra Finland (RFV) meddelade måndagen den 7 februari ett beslut om lindring av begränsningarna för sammankomster inomhus inom HUS-området. Enligt beslutet kan offentliga tillställningar för högst 500 personer ordnas inomhus.

Beslutet gäller från tisdagen den 8 februari till den 22 februari.
Enligt det nya beslutet kan tillställningar för 51–500 personer ordnas inomhus, om antalet deltagare är högst 50 % av det maximala antalet deltagare i en tillställning i lokalen. Offentliga tillställningar för högst 50 personer kan ordnas utan en proportionell begränsning av antalet deltagare jämfört med lokalens kapacitet. Enligt beslutet behöver publiken inte längre ha sittplatser.
RFV:s beslut följs också i fråga om offentliga tillställningar i Borgå. Detta betyder att de gamlas dans, som firas nästa vecka i gymnasierna, kan ordnas med publik. Gymnasierna informerar om ärendet noggrannare själv.
– När begränsningarna nu gradvis luckras upp, betonas betydelsen av att var och en själv agerar ansvarsfullt. Vi bör fortfarande komma ihåg rekommendationerna om att undvika nära kontakter, att iaktta god hygien och att använda munskydd. Vaccination är ett effektivt sätt att minska risken för en allvarlig form av coronasjukdomen och risken för att behöva sjukhusvård, konstaterar stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula.
I hela Södra Finland gäller fortfarande RFV:s beslut, som i stor utsträckning förpliktar aktörer som ansvarar för användningen av olika lokaler att förebygga smittrisker som orsakas av nära kontakter. Beslutet gäller till den 22 februari.
Läs RFV:s meddelande (på finska) här: https://avi.fi/sv/pressmeddelande/-/tiedote/69931827