Hoppa till innehåll

Genom att sanera vattentornets konstruktioner i Kvarnbacken tryggas vattendistributionen i Borgå

Borgå vatten har låtit utföra undersökningar av Kvarnbackens och Hammars vattentorn. Man undersökte betongkonstruktionernas kondition för att kunna uppskatta saneringsbehovet. Undersökningarna har dessutom kompletterats med konditionsundersökningar av vattenbehållarens inre yta. I Kvarnbackens vattentorn bestämde man sig för att utföra inre saneringsarbeten under 2020 och arbetet fortsätter ännu i början av 2021. Entreprenören påbörjade arbetet i november. Efter detta fortsätter man med att sanera tornets yttre konstruktioner. Dessa saneringsarbeten kommer att utföras under våren 2021 då väderleksförhållandena är optimala

Saneringen av vattentornet som är byggt mellan åren 1965–1966 är viktigt för att tornets konstruktioner skall hållas i skick och på detta vis trygga vattenkvaliteten. I vattentornen i Borgå har man tidigare installerat UV-desinficeringsanläggningar för att säkerställa vattnets hygieniska kvalitet. Kvarnbackens vattentorn är en viktig del som tryggar vattendistributionen i Borgå.

I vattentornets närområden kan trafiken tillfälligt öka på grund av arbetena. Borgå vatten beklagar de möjliga olägenheter detta medför invånarna.