Hoppa till innehåll

Mångsidigt kulturutbud för barn och barnfamiljer på Konstfabriken i vår

Konstfabrikens kulturutbud under våren har mångsidigt program för barn och barnfamiljer.

Perhetapahtuma Taidetehtaalla

Borgå stads kulturtjänsters programserie För världens viktigaste publik, med fokus på kulturutbud för barn och barnfamiljer på Konstfabriken, fortsätter nu på våren. Det blir inspirerande nysirkusutbud i Fabrikssalen, verkstäder för familjer i Studion och i april tar kreativiteten över hela Konstfabriken då Barnfamiljerna lekfulla lördag fyller huset med kreativa verkstäder och upplevelser.

I februari och mars kommer vi att få ta del av två spännande nycirskusföreställningar. Båda föreställningarna är ordlösa och kombinerar dans, akrobatik, cirkus, bildkonst och musik. Vi ville erbjuda föreställningar som är tillgängliga för en bred publik, och inte begränsas av språket, säger Veronica Svenskberg kulturproducent för barn- och ungdomskultur.

Den 16 februari kommer Company Portmanteau till Borgå med sin föreställning Piste piste piste som baserar sig på Mari Vales bok ”Tres pontinhos”. På scenen får vi se vad som händer när en prick med ljus vaknar till liv och börjar växa. Föreställningen vann år 2020 Barnkulturcentrets ITU-pris.

I slutet på mars får publiken åka ut i rymden tillsammans med Cirque des Puces i föreställningen Astra. I föreställningen kombineras cirkus, dans och musik och publiken får se nya världar och möta utomjordiska varelser.

Kreativa stunder för familjer

De populära konstverkstäderna för barnfamiljer i Konstfabrikens Studio fortsätter under våren. Under verkstäderna får familjerna tillsammans låta kreativiteten flöda och skapa konstverk under ledning av en professionell konstnär eller konstfostrare. Varje verkstad har ett tema, i mars är temat Undervattensvärld då serietecknaren Filippa Hella handleder verkstaden och i april blir det skuggvarelser med dockteaterkonstnären Anne Lihavainen. Alla verkstäder är redan fullsatta, men det går att anmäla sig till reservplats.

– I april blir det stort konst- och kulturevenemang då Barnfamiljernas Lekfulla lördag intar Konstfabriken. Lekfulla lördagen gjordes förra året som ett pilotprojekt och till vår glädje hade vi över 500 deltagare, responsen var väldigt positiv och vi är ivriga på att få erbjuda evenemanget igen. Vi erbjuder ett antal större och små lekfulla immersiva non-stop konstverkstäder vart man inte behöver anmäla sig på förhand. Tanken med konceptet För världens viktigaste publik är att främja barnkultur i Konstfabriken. Lekfulla lördagen är konceptets huvudevenemang och då erövras hela huset för lekfull kreativitet. Noggrannare program och tidtabell publiceras i mars men vi kan rekommendera att reservera datumet 22.4 redan nu i kalendern, säger kulturproducent Thomas Weissman.

Utöver de enskilda evenemangen har Borgå konsthall också flera intressanta utställningar under hela våren med allt från skulpturer till målning och fotografier.