Hoppa till innehåll

Misstänkt läckage i Hammars tryckavlopp 6.8. uppdatering 7.8.

Från Borgå vattens automationssystem fick vi en indikation om ett möjligt läckage i Hammars tryckavlopp på morgonen 6.8. Linjen stängdes som säkerhetsåtgärd.

Borgå vatten har under dagen undersökt saken och det visat sig att det handlade om ett läckage. Läckageplatsen är i sjön ytterom före detta Östra Nylands Yrkesskolas tomt. Reparationsarbetet är i gång.

Läckaget berodde på muddringsanläggning som skadade röret.

Borgå vatten estimerar att ca. 500m3 avloppsvatten hann rinna ut i havet under 2h. Invånarna ombeds att på grund av möjligen förhöjda mikrobhalter för säkerhets skull undvika att simma i närheten av läckageplatsen. Borgå vatten har informerat myndigheterna om läckaget. Havsvattenprover tas på området.

Byggandet av den nya tryckavloppsledningen i Hamars har framskridit under sommarens lopp. Arbetet omkring Hamars pumpstation har slutförts förutom kopplingen till linjen som löper i havet. Byggandet av ledningen på havsbotten kan nu inledas under denna vecka då fåglars häckningssäsong och fiskars lektid är över. Vattendragsarbetet påbörjas i Haiko och framskrider under höstens lopp mot Hammars. Invånarna kan under arbetets gång se/skåda arbetspråmar och dykare ut på havet. I slutet av hösten görs tryckprovning och linjen är uppskattad att bli klar innan slutet av året.