Hoppa till innehåll

Nytt konstverk till Alexparken – Västra åstrandens konsthelhet växer

Borgå stad installerar som bäst ett nytt konstverk i Alexparken. Konstverkets namn är Jäljenjättäjä och är skapat av konstnären Anne Meskanen-Barman. Installationsarbetet uppskattas bli klart under nästa vecka.

Jäljenjättäjä-konstverket valdes att förverkligas på basen av en parallell skisstävling som ordnades
2021–2022. Skisstävlingens mål var att hitta ett verk till Alexparken med flera olika element som kunde leda besökaren fram längs med åstranden. Anne Meskanen-Barmans verk består av fyra bronsskulpturer vilka bottnar i historia, minnesbilder och minnen. Verket vill lyfta fram åstrandens invånare, märkespersoner samt områdets hantverkare och fabriksarbetare.

Anne Meskanen-Barman beskriver verket som följande ”En del av verkets bronsfigurer har spolats bort, de skymtas i skuggorna eller är som förblindade av solljus men delvis synliga. Figuren kan också vara ofärdig och på väg att ta sin slutliga form. Vi ser bara en del av figuren, men vår fantasi slutför bilden till en helhet.”

Jäljenjättäjät, så som andra verk i Västra åstrandens konstprogram, förvärvas i enlighet med programmets praxis. Anskaffningarna finansieras av byggare vid Västra åstranden som betalar konstpengar i samband med tomtöverlåtelsen.