Hoppa till innehåll

Rekommendationen att använda munskydd i lågstadieskolorna slopas, coronatester beställs mer för att delas ut till hemmen

Antalet coronavirussmittor verkar i dagsläget ha i någon mån minskat jämfört med tidigare veckor.

Förra veckan (vecka 13) upptäcktes det 653 laboratorieverifierade smittor, och fram till fredagen denna vecka var antalet bekräftade smittor 332. Räknat enligt de bekräftade smittfallen under två veckor är incidenstalet nu 2858.
– I dagsläget är lite under hälften av de gjorda officiella testerna positiva. Nedgången i smittantalen kan också bero på strejkens verkningar och alla går ju inte till laboratorietester, så det är svårt att säga det faktiska antalet smittfallen, konstaterar infektionsläkare Jeff Westerlund.
Hos social- och hälsovårdspersonalen finns det fortfarande smittor i någon mån men för närvarande är läget under kontroll. Två servicehem, kortvårdsenheten Wilhelmina och avdelning 3 i Näse har besöksförbud på grund av boendenas smittor. Anhöriga har informerats.
Omikronvarianten som för närvarande är den rådande varianten av coronaviruset orsakar en lindrig sjukdom hos majoriteten av befolkningen.
– Trots det är det fortfarande bra att komma ihåg att följa alla anvisningar och rekommendationer om god handhygien och användning av munskydd samt isolering på eget initiativ när man blir sjuk, påminner Westerlund.
Borgå stads anvisningar till dem som insjuknat i coronaviruset finns på stadens webbplats.


Rekommendationen att använda munskydd fortsätter att gälla i högstadieskolor och läroanstalter på andra stadiet
Stadens ledningsgrupp beslutade fredagen den 8 april att rekommendationen att eleverna använder munskydd slopas i lågstadieskolorna. Rekommendationen gäller fortfarande i högstadieskolor och läroanstalter på andra stadiet.
Ledningsgruppen beslutade också att staden beställer från Försörjningsberedskapscentralen mer coronavirustester som delas ut till elever, studerande och skolornas och läroanstalternas personal. Hemtester kommer också att delas ut till personalen inom småbarnpedagogiska tjänster. Tester sänds också till privata aktörer. Testpaket som innehåller fem tester beställs allt som allt till 12 000 personer. Det utgör totalt 60 000 tester.
Coronavirusläget är fortfarande utmanande inom småbarnspedagogiken där personalens sjukledigheter syns som eventuella nedskärningar i verksamheten. Vårdnadshavare informeras om dessa vid behov.
– Staden försöker bemöta det utmanande coronavirusläget med effektiverad städning av daghemmen. Bildningsdirektör har gjort i lokalerna bl.a. sprejning av luften och en effektiverad desinficering av ytorna, berättar bildningsdirektör Sari Gustafsson.


Gott om vaccin och vaccineringstider
Fjärde coronavirusvaccin har i Borgå getts till boende i vårdhem och servicehem och de erbjuds i dagsläget enligt Institutet för hälsa och välfärds rekommendationer till alla som fyllt 80 år samt till alla personer över 12 år med ett kraftigt försvagat immunförsvar. Man kan ta förstärkningsdosen när det har gått minst 3–4 månader från den tredje dosen.
– För närvarande finns det gott om vaccinationstider och det lönar sig att sörja för eget vaccinationsskydd, påminner stf. social- och hälsovårdsdirektören Kirsi Oksanen.