Hoppa till innehåll

Stadsutvecklingsnämndens beslut 13.6.2023

Havainnekuva, jossa katunäkymä Puistokatu I -kaavan mahdolliseen toteutustapaan Näsintien puolelta.

I områden som detaljplanläggs används i fortsättningen ett verktyg för beräkning av grönytefaktorn

Stadsutvecklingsnämnden beslutade vid sitt möte att ta i bruk ett verktyg för beräkning av grönytefaktorn i alla de områden i Borgå som kommer att detaljplanläggas.

I Borgå tas det i bruk ett verktyg för beräkning av grönytefaktorn som Mika Varpio föreslog i sin fullmäktigemotion 22.6.2022. Varpios motion behandlades i höstas och vintras och efter behandlingen beställde stadsplaneringen i Borgå en bakgrundsutredning av ibruktagandet av verktyget.

Ibruktagandet av verktyget bygger på tanken om att stadsgrönskan är viktig för att öka trivseln i stadsliknande miljö men att den också bidrar till att man bl.a. genom dagvattenhanteringen kan bemöta de utmaningar som klimatförändringen medför. Grönytefaktormetoden är ett verktyg som lämpar sig för planeringen av markanvändningen och gårdsplaneringen med hjälp av vilket man i stadsrummet kan ha mer så kallad stadsgrönska och påverka dess kvalitet.

Detaljplaneförslaget Parkgata I lades fram

Nämnden godkände vid sitt möte bemötandena till åsikterna och utlåtandena och beslutade att lägga fram detaljplaneförslaget Parkgata I.

Detaljplaneförslaget för Parkgata I möjliggör boende för cirka 500–600 nya invånare i området med god service och goda förbindelser till Borgå centrum. Dessutom stöder planprojektet i framtiden utvecklingen av Västra Mannerheimleden till Borgå parkgata.

Lidl fick ett års planeringsreservering i Näse

Stadsutvecklingsnämnden beslutade vid sitt möte bevilja Lidl Suomi Ky en ett år lång planeringsreservering för tomten där butiken i Näse ligger.

Med planeringsreserveringen strävas det efter en bättre funktion av dagligvaruhandelsenheten och möjliggörande av bostadsbyggande i området där Lidl idag ligger. Affärsbyggnadens våningsyta planeras vara 2 500–3 000 m2-vy och för boendet kan det i framtiden reserveras cirka 9 000–15 000 m2-vy. Detta innebär cirka 150–200 nya boende.

Trafikföretag för busstrafiken i centrum och skärgården valdes för vintersäsongen 2023–2024

Nämnden beslutade att välja Borgå Trafik Ab, som vann konkurrensutsättningen för centrumtrafiken, att trafikera i centrum under tiden 14.8.2023 – 2.6.2024 till ett totalpris av 1 142 044,70 euro (moms 0%).  Som trafikföretag för skärgårdstrafiken valdes Ab Kaj Forsblom Oy, som vann konkurrensutsättningen för skärgårdslinjerna, att trafikera under motsvarande tid till ett pris av 276 500 euro (moms 0 %).

En del av kollektivtrafiken inom Borgå stad konkurrensutsattes i april-maj 2023 för vintersäsongen 2023-2024. Anbud begärdes för fyra olika busslinjer i centrum och ett anbud inkom för varje helhet. Anbudsgivare var Borgå Trafik Ab, som också valdes att trafikera dessa linjer under vintersäsongen.

Beträffande skärgårdslinjerna kom det även in ett anbud. Anbudet lämnades in av Ab Kaj Forsblom Oy, som valdes för att förverkliga ett turutbud motsvarande det befintliga utbudet, som har anpassats med de tider då skolorna börjar och slutar.

Övriga ärenden

Nämndens övriga beslut var i överensstämmelse med föredragningen samt enhälliga.