Hoppa till innehåll

Borgå satsar på entreprenörskap i skolorna

Under läsåret 2020–21 har ett antal skolor i Borgå deltagit i ett pilotprojekt för att bekanta sig med ”Företagsbyn”. Företagsbyn är en finländsk lärandemiljö som belönats som världens bästa utbildningsinnovation och som erbjuder sjätte- och niondeklassister erfarenheter av arbetsliv, ekonomi och samhälle enligt grunderna i läroplanen.

Bildningsnämndens svenskspråkiga utbildningssektion har följt med pilotprojektet och kunde på sitt sista möte för denna fullmäktigeperiod konstatera att erfarenheterna har varit positiva. Som en följd av detta kommer Borgå att ingå ett avtal med Företagsbyn, som gör att alla elever på årskurserna 6 och 9 får ta del av verksamheten under de följande tre läsåren.

Ett av områdena för de mångsidiga kompetenserna i läroplanen för de svenska grundskolorna i Borgå är Arbetslivskompetens och entreprenörskap. Eleverna ska utveckla allmänna färdigheter som främjar intresset och en positiv attityd gentemot arbete och arbetslivet. Det är viktigt att eleverna får erfarenheter som hjälper dem att inse betydelsen av arbete och företagsamhet och möjligheterna till entreprenörskap samt sitt eget ansvar som medlemmar i en grupp och i samhället.

Besluten enligt föredragning. På frågor svarar utbildningsdirektör Rikard Lindström, 0408 333 789.