Hoppa till innehåll

Rektor för trestegsstöd och välmående får grönt ljus

Pilotprojektet kring områdesrektor för de svenska utbildningstjänsterna har behandlats av bildningsnämndens svenska utbildningssektion. Beslutet på tisdagens möte innebär att de svenska grundskolorna under projektet har en rektor med uppgifter inom trestegsstödet och elevernas välmående. Uppgifterna omfattar alla nio grundskolor, men anställningen är inom Strömborgska enhetsskolan.

De två övriga tyngdpunktsområdena inom pilotprojektet är delat ledarskap inom skolorna i öst och väst, med inriktning på det pedagogiska ledarskapet, samt tydligare struktur på administrativa uppgifter, där även skolsekreterarnas uppgifter ses över och kan komma att omfatta alla nio skolor.

Sektionen har tidigare uttryckt en vilja att få en djupare och bredare analys av hur väl elevvårdstjänsterna kan motsvara de förväntningar och krav som finns. Svenska utbildningstjänsterna har med anledning av detta utarbetat en nulägesanalys över elevvårdstjänsterna. Sektionen konstaterade att arbetet inom elevvården ändrat de

senaste åren och att förändringarna fört med sig större krav på elevvårdsarbetet. Dessutom har Corona-tiden ökat efterfrågan på elevvårdstjänster. Svenska utbildningstjänsterna gavs i uppgift att ta den större efterfrågan på elevvårdstjänster som Corona-pandemin fört med sig i beaktande i planeringen av läsåret 2021-22.

Ett omfattande projekt för att förnya gymnasieutbildningen inleddes år 2017. En del av detta arbete är uppgörandet av en ny läroplan. Grunderna för gymnasiets läroplan är en nationell föreskrift utfärdad av Utbildningsstyrelsen. De lokala läroplanerna utarbetas i enlighet med föreskriften. En läroplan, som har gjorts upp enligt dessa grunder för gymnasiets läroplan, godkändes av sektionen att tas i bruk för de studerande som inleder gymnasiestudier 1.8.2021.

Besluten enligt föredragning.

Mera information:
utbildningsdirektör Rikard Lindström
tfn 0408 333 789.