Hoppa till innehåll

Bildningssektorns utredning om mobbning och utveckling av säkerheten är färdig

Den utredning som Borgå stads bildningssektor har beställt om upplevelse av mobbning, säkerhet och utveckling av säkerheten inom den grundläggande utbildningen och småbarnspedagogiken är färdig.

Lapsia käsi kädessä. Barn hand i hand.

Utredningen är ett samarbetsprojekt mellan Borgå stad och yrkeshögskolan Laurea. Målet med utredningen är att bilda en lägesbild av hur mobbning hanteras i Borgå samt få information om nuläget för säkerhetsledningen, säkerhetskulturen och dess utvecklingsbehov i fråga om mobbning.


– I utredningen presenteras resultaten från enkäten, intervjuerna och auditeringarna samt rekommendationer för utveckling. Utredningens sammandrag lyfter fram följande sex teman: medveten utveckling av gemenskapsandan samt kompis- och känslofärdigheter, fokus på barnets/den unges behov och förväntningar, identifiering av kommunikationsbehov, gott ledarskap, hantering av kriser och att utvecklas och lära sig från det som hänt, berättar utvecklingskoordinator Sara Tallsten.


I juni behandlas resultaten av utredningen och rekommendationerna för utveckling utförligare med rektorerna.


– Utgående från resultaten drar man upp riktlinjer för kommande utvecklingsmål och riktandet av resurser. I valet av utvecklingsmål beaktas även skolspecifikt följande utredningar och enkäter som eleverna har svarat på: kartläggningen av läget inom ramen för Kiva-programmet, Skolans välbefinnandeprofil samt enkäten Hälsa i skolan, konstaterar bildningsdirektör Sari Gustafsson.


Åtgärdsprogrammet för att stödja lärande och välbefinnande som godkändes av stadsfullmäktige i juni 2021 möjliggör rekrytering av en visstidsanställd koordinator för elevvälbefinnandet.

– Även av utredningen framgår behovet av en professionell sakkunnig som med starkt proaktivt fokus kommer att koordinera och utveckla tillvägagångssätt gällande mobbning och samtidigt stöda skolorna och hemmen i utmanande situationer, säger Gustafsson.