Hoppa till innehåll

Svenska skolorna har till stor del verkställt corona-åtgärderna

På grund av Corona-pandemin har det uppstått såväl luckor i kunskaperna som oro för elevernas välmående. Som en följd av detta har Borgå utarbetat ett åtgärdsprogram som godkänts av fullmäktige. Svenska utbildningstjänsterna har verkställt en stor del av de åtgärder som förutsattes och beviljats externa understöd för att delvis finansiera dessa extra åtgärder. Bildningsnämndens svenskspråkiga utbildningssektion kunde konstatera att alla åtgärder som skall verkställas emellertid inte kommer att kunna finansieras av externa understöd.

De elever som nu går på årskurs 6 och skall inleda årskurs 7 hösten 2022, kommer att få ett beslut om vilken skola som blir deras så kallade närskola. Beslutet görs av utbildningsdirektören med utgångspunkt i de elevupptagningsområden som bildningsnämndens svenskspråkiga utbildningssektion besluter om. Sektionens beslut på tisdagens möte, innebär att elever från Eklöfska, Hindhår och Kullo skolor har Strömborgska skolan som närskola. Elever från Kvarnbacken, Sannäs, Vårberga och Grännäs skolor har Lyceiparkens skola som närskola. Elever som redan går i Strömborgska skolan fortsätter naturligtvis även åk 7-9 i Strömborgska skolan.

Borgå skall årligen informera Utbildningsstyrelsen om antalet nya studerande man kan anta till Borgå Gymnasium. Sektionen har fastställt antalet till 110 för hösten 2022 samt att en grund för antagning är ett medeltal på minst 7.0 på avgångsbetyget från grundskolan. De tre senaste åren har antalet nya studerande till Borgå Gymnasium varit 103, 109 och 110.

Skolornas klubbverksamhet är avsedd för grundskolans elever och verksamheten är gratis, frivillig, mångsidig och också en naturlig del av skolans verksamhet. Klubbar ordnas oftast efter skoldagen, men det planeras också klubbar som ordnas på morgonen. Sektionen godkände den verksamhetsberättelse som uppgjorts över klubbarna för läsåret 2020-21.

Beslut i ärendena enligt föredragning.

På frågor svarar utbildningsdirektör Rikard Lindström, 0408 333 789.