Hoppa till innehåll

Utvidgade läroplikten hämtar med sig nya utbildningslinjer

Bildningsnämndens svenskspråkiga utbildningssektion inledde sin nya period med att bekanta sig med den utvidgade läroplikten. Målet med reformen är att alla unga ska avlägga en examen på andra stadiet och lagen omfattar en skyldighet att söka och fortsätta till utbildning på andra stadiet. 

Läroplikten kan fullgöras i regel inom gymnasieutbildning eller inom yrkesinriktad utbildning, men också i utbildning som handleder för yrkesutbildning och gymnasieutbildning samt påbyggnadsundervisning under läsåret 2021–2022.

I samband med att läroplikten utvidgas förnyas också utbildningarna. 1.8.2022 ersätter utbildning som handleder för examensutbildning (förkortat HUX) de tre utbildningar som nu erbjuds inom ramen för övergångsskedet mellan grundläggande utbildning och andra stadiet, d.v.s påbyggnadsundervisning, utbildning som handleder för yrkesutbildning och utbildning som förbereder för gymnasieutbildning.

Vilka så kallade övergångsutbildningar som ordnas på svenska i regionen från och med hösten 2022, har behandlats på tjänstemannanivå och nu även av svenska sektionen i Borgå. Sektionen anser, som den regionala arbetsgruppen, att det behövs en HUX-utbildning på svenska i regionen och att Prakticum kunde vara den som arrangerar utbildningen.

Vidare finns det ett stöd för ett Folkhögskoleår, som även det är en övergångsutbildning på ett år. Risken med att ordna såväl HUX som Folkhögskoleåret är, att linjerna åtminstone till en del riktar sig till samma målgrupp. Då finansieringen bygger på antal elever, kan grupperna bli för små för att utbildningarna skall bära sig ekonomiskt.

I detta skede ville sektionen dock hålla dörren öppen även för ett samarbete inom regionen med Folkakademin för ordnandet av ett Folkhögskoleår i Borgå på svenska, även om HUX-utbildningen prioriteras.

Föredragningslistan finns i sin helhet på stadens hemsida. Besluten enligt föredragning.