Hoppa till innehåll

Hjälp med att hitta ett jobb

Vilka tjänster kan jag få från sysselsättningstjänster? Hur registrerar jag mig som arbetssökande? Hur gör jag ett CV? Var kan jag ansöka om ett jobb eller en studieplats?

På den här sidan hittar du tips om jobbsökning och aktuell information om utbildnings- och sysselsättningsmöjligheter. Tillsammans med din jobbcoach utarbetar du en sysselsättningsplan för att kartlägga dina möjligheter och behov när det gäller jobbsökning.

Du kan prenumerera på Borgå stads sysselsättningstjänsters tipsbrev direkt till din e-post.

Kom alltid ihåg att informera din jobbcoach om alla förändringar i samband med din jobbansökan – t.ex. anställning, studier, företagande, vård av familj – och håll dina kontaktuppgifter uppdaterade, t.ex. via tjänsten Mitt konto.

Gör så här om du blir arbetslös

Jobbsökning

Var kan jag hitta ett jobb?

Det finns många olika sätt och kanaler för att hitta ett jobb.

Du kan till exempel hitta jobb på följande sätt

  • jobbsajter,
  • sociala medier som Facebook, Twitter och LinkedIn,
  • rekryteringsevenemang,
  • dina egna nätverk: vänner, bekanta, gamla kollegor, vänner, släktingar, grannar osv,
  • annonser i tidningar, tidskrifter och gratistidningar.

Om du vill arbeta för en viss arbetsgivare kan du alltid kontakta den arbetsgivare du är intresserad av direkt för att se om de har några lediga platser. Ett stort antal jobb annonseras inte på jobbsökarsajter. Det lönar sig att höra sig för om dessa dolda jobb, till exempel genom öppna ansökningar på arbetsgivarnas webbplatser eller via e-post.

Lediga platser annonseras ofta på arbetsgivarnas egna webbplatser eller på olika jobbsökarsajter. Du kan till exempel söka efter lediga platser på de webbplatser som anges nedan.

Grundläggande information om ditt CV och din jobbansökan

För att söka ett nytt jobb behöver du dokument som är en viktig del av jobbsökningsprocessen. När du söker ett ledigt jobb behöver du ansökningshandlingar, till exempel ett uppdaterat CV (curriculum vitae) och en jobbansökan. Syftet med ansökningshandlingarna är att övertyga arbetsgivaren om att du skulle vara en bra kandidat för den lediga tjänsten.

Ett CV är en sammanfattning av din arbetslivserfarenhet, utbildning, kompetens och andra kvalifikationer. Ett bra CV berättar effektivt och tydligt för arbetsgivaren om dina kvalifikationer för det jobb du söker.

En bra jobbansökan är tydlig, intressant, kortfattad och relevant för den roll och de krav som beskrivs i platsannonsen.

Om du inte vet var du ska börja kan du titta på exempel på olika mallar och mallar. Du kan läsa mer genom att klicka på länkarna nedan.

Du kan också ta med din ansökan till sysselsättningstjänster i Borgå och uppdatera dina uppgifter tillsammans med rådgivaren.

Utbildning och fortbildning

Opintopolku.fi

I Studieinfo kan du planera dina studier och söka till utbildningar.

AN-tjänsters utbildningsrådgivning

Utbildningsrådgivning är en riksomfattande rådgivningstjänst som tillhandahålls av AN-tjänsterna, där du kan få information och hjälp om t.ex. ansökan till utbildning, studiernas innehåll, olika yrken och arbetsområden samt finansieringsmöjligheter för studier.

AN-tjänster – Yrkesvalprogrammet

På AN-tjänsters webbsida kan du testa vilket yrke som kan passa dig.

Careeria.fi

Hos Careeria kan du välja mellan många olika yrken eller utveckla din yrkeskompetens på ett flexibelt sätt.