Hoppa till innehåll

Stadsstyrelsens beslut 17.10.2022

Porvoon kaupungin tunnus.

Avtal mellan kommuner om tillsynsuppgifter inom miljöhälsovården samt vissa tillsynsuppgifter som avses i lagen om smittsamma sjukdomar

Stadsstyrelsen beslutade enhälligt föreslå att stadsfullmäktige godkänner samarbetsavtalet om organisering av uppgifterna inom miljöhälsovården och eventuellt också tillsynen enligt lagen om smittsamma sjukdomar.

De östnyländska kommunerna Askola, Borgnäs, Borgå, Lappträsk, Lovisa, Mörskom, Pukkila och Sibbo har berett ett i 51 § och 54 § i kommunallagen avsett samarbetsavtal om uppgifterna inom miljöhälsovården samt om organiseringen av tillsynen enligt lagen om smittsamma sjukdomar med Borgå stad som ansvarig kommun. Det nya samarbetsavtalet ersätter motsvarande avtal som är i kraft.
Med det nya samarbetsavtalet ansluter sig också kommunerna Mörskom och Pukkila till samarbetsområdet och administreringen av avtalet för Lappträsks del övergår till Lappträsk kommun.

Budgetändringar i budgeten för år 2022

Stadsstyrelsen beslutade enhälligt föreslå för stadsfullmäktige att kommunalskatteintäkten i budgeten för år 2022 höjs till 218,7 miljoner euro, samfundsskatteintäkten höjs till 68 miljoner euro, social- och hälsovårdssektorn beviljas ett tilläggsanslag på sex miljoner euro, bildningssektorns ett tilläggsanslag på två miljoner euro, koncernförvaltningen ett tilläggsanslag på två miljoner euro och räddningsväsendet ett tilläggsanslag på 130 000 euro.

Årets tredje uppföljningsrapport om stadens ekonomi och verksamhet utarbetades för tiden 1.1-30.9.2022. 2022 års tredje uppföljningsrapport visar att stadens verksamhet huvudsakligen håller på att genomföras i enlighet med budgeten. I samband med delårsrapporten behöver man höja inkomst- och utgiftsposter i budgeten.

Tillsättande av valnämnder (Riksdagsval 2023)

Stadsstyrelsen beslutade enhälligt återremittera ärendet för ny beredning.

Svar på fullmäktigemotion om ett nytt tvåspråkigt daghem i Haiko-Tolkisområdet

Stadsstyrelsen beslutade enhälligt återremittera ärendet för ny beredning.

Energisparåtgärder i stadens egna lokaler och fastigheter

Stadsstyrelsen beslutade enhälligt godkänna förslaget till energisparåtgärderna och befullmäktigar lokalitetsledningen att vidta dem.

Temperaturer sänks i de fastigheter som staden fjärrövervakar under tider då fastigheter används med en grad och under andra tider med ytterligare 1,5 grader. I samma byggnader sparar man el genom att justera skymningsreläer så att de börjar lysa senare, släcka en del av utebelysningen helt och hållet utanför användningstiderna och programmera inomhusbelysningen helt bort under nattetid och veckoslut.

Möte mellan Östbanan Ab:s aktieägare

Stadsstyrelsen beslutade enhälligt välja Jorma Wiitakorpi till företrädare för den politiska ledningen vid mötet mellan Östbanan Ab:s aktieägare.

Övriga ärenden

I de övriga ärendena beslutade stadsstyrelsen enhälligt enligt beslutsförslagen.